Таргетована реклама у Facebook, Instagram і YouTube: як правильно налаштувати

Реклама у 2024-му вийшла на next level. Так, рекламодавці у Twitter можуть таргетувати рекламу залежно від того, які emoji людина використовувала останнім часом. А мультинаціональний e-commerce гігант Amazon показує рекламні оголошення на підставі покупок, які користувачі здійснювали на сайті.

Про те, як працює таргетована реклама, які основні формати варто використовувати в соцмережах і в чому перевага таргетингу для бізнесу в різних сферах, розповіли в цій статті.

target

Знає кому і що запропонувати: як працює таргетована реклама

Таргетована реклама – це показ рекламних оголошень певній категорії користувачів у соціальних мережах, додатках і на сайтах. Є універсальним та ефективним інструментом просування. 

Оголошення налаштовується за певними параметрами: стать, вік, місцезнаходження, інтереси тощо. Показується людям, яких може зацікавити продукт, і дає змогу побачити результат по суті відразу ж.

Звідки у різних бізнесів стільки даних про користувачів? Ці відомості надають соціальні мережі, в яких під час реєстрації кожна людина залишає про себе основну інформацію. Але навіть за мінімуму заповнених полів система спостерігає за користувачами й аналізує їхню поведінку. 

Відстежити можна модель телефону, геолокацію, вид діяльності і навіть приблизний дохід. За переміщеннями, лайками, коментарями, пошуком сторінок і спільнот, викладеними фото робиться висновок, чим цікавиться людина, які місця любить відвідувати, чи часто подорожує тощо. На базі цих даних і вибирається аудиторія для показу тієї чи іншої реклами.

Які дані доступні для таргета:

  • демографічні – стать, вік, статус, зайнятість;
  • психографічні – хобі, спосіб життя, стосунки;
  • поведінкові – покупки, активність;
  • географія – місце проживання, поїздки;
  • дні та час, відповідний для користувача, щоб скористатися продуктом, тому одним пропонують бізнес-ланчі, іншим – квитки на концерт, а третім – дитячі програми на вихідні;
  • технічні – пристрої, якими користується людина.

Таким чином, система визначає ваші потреби, а також знає, що і в який момент часу вам запропонувати.

target

Переваги таргетованої реклами для бізнесу

Таргетинг здійснив революцію в рекламі – до його появи бренди не могли представити продукти та послуги такій кількості потенційних клієнтів. У минулому рекламодавці, намагаючись охопити якомога більше зацікавлених людей, «закидали широку мережу» – ця практика була дороговартісною і не дуже ефективною. 

Сьогодні завдяки інтернету і соцмережам бізнес знаходить свою аудиторію за лічені секунди. 

Ось головні переваги, які ви можете отримати, використовуючи таргетовану рекламу:

  • Підвищення впізнаваності бренду — 6 із 10 споживачів відрізняють рекламу брендів, продуктів і послуг, яку вони бачать неодноразово.
  • Точність — таргет допомагає бізнесу представити товари або послуги користувачам, які в них зацікавлені найбільше.
  • Ефективність — SEO та контент-маркетинг приносять доходи в довгостроковій перспективі, тоді як інвестиції в таргетовану рекламу – це про швидку віддачу і зростання клієнтської бази.
  • Можливість ретаргетингу — вчора ви клікнули на рекламу пилососа і будиночка для кота, переглянули оголошення і вийшли. Навіть якщо забули про це, сьогодні повторна таргетована реклама нагадає вам про список покупок і найімовірніше конвертує вас у покупця.
  • Швидкість – можливий швидкий запуск з готових постів у профілі без додаткової підготовки тексту і візуалу, водночас реклама працює за відсутності вебсайту або групи в соцмережах.
  • Нові клієнти – завдяки таргету можна відвести покупців у конкурентів, налаштувавши на них рекламу і зробивши вигіднішу пропозицію.

Щоб таргетована реклама приносила клієнтів без “зливу” бюджету, проведіть ретельний аналіз ЦА або зверніться за послугами налаштування до професіоналів. Так ви можете знизити вплив негативних факторів і ефективно використовувати переваги таргетингу для свого бізнесу.

target

Недоліки таргетованої реклами

Таргетована реклама – хоч і ефективний інструмент, але не чарівний. У неї є свої недоліки, а домогтися бажаних результатів можна не з першого запуску, якщо припуститися помилок під час налаштування або дати рекламу, наприклад, без оффера або без розуміння своєї цільової аудиторії. 

Які мінуси таргетингу:

  • робота з холодною аудиторією – часто реклама з’являється у стрічці у людей, які начебто і зацікавлені в продукті, але не планують робити замовлення саме зараз, тому пропозиція має бути переконливою і чіпляючою;
  • правила соцмереж – щоб пройти модерацію, оголошення має відповідати всім вимогам майданчика;
  • складнощі для новачків – налаштування реклами вимагає уважності та певних знань, щоб не злити бюджет.

Також, запускати таргетовану рекламу в низці випадків може бути недоцільно. Наприклад, великим бізнесам, які працюють у сфері В2В і вибирають вузьку аудиторію, це обійдеться дорожче. А дрібним кав’ярням у певному районі таргет не дасть очікуваних результатів, оскільки рекламу побачать люди, які не їхатимуть через усе місто заради кави. 

Перед запуском таргетованої реклами необхідно провести аналітику, вивчити цільову аудиторію, вибрати відповідний формат, розрахувати бюджет. Тому для підвищення ефективності цю роботу краще довірити професіоналам.

5 основних форматів таргетованої реклами

Згодом деякі способи таргетингу відходять у минуле, а на їхнє місце приходять нові та більш ефективні. Зібрали актуальні формати таргетованої реклами, які допоможуть «достукатися» до своєї ЦА.

target

Демографічний таргетинг

На платних майданчиках доступні сотні варіантів демографічного таргетингу. Наприклад, Facebook пропонує статус стосунків, посаду, рівень освіти та життєві події. Оголошення в LinkedIn можуть бути націлені на назви компаній, стаж роботи або сфери навчання. Google AdWords, YouTube, Facebook та Instagram допоможуть охопити аудиторію, яка складається тільки з батьків. 

Тестуючи різні види демографічного таргетингу, ви можете обмежити коло користувачів до людей, які з найбільшою ймовірністю потребують вашого продукту.

Географічний таргетинг

Орієнтація на місце розташування може бути ключем до успіху вашої реклами, якщо ви продаєте продукти масового попиту, які не можна довго транспортувати. Більшість платформ надають можливість таргетингу за містом, областю та індексом, а деякі з них дають змогу вводити адресу і відстань від неї.

target

Таргетинг за місцями розміщення і платформами

Це метод таргетингу, в рамках якого ви можете відібрати для показу реклами конкретні сторінки, канали, відео в Youtube або додатки в контекстно-медійній мережі. 

Майданчик для реклами не менш важливий, ніж те, що ви рекламуєте. Якщо потрібно охопити «дорослу» аудиторію, TikTok не завжди буде найкращим варіантом. Замість цього зверніть увагу на LinkedIn, Facebook, Twitter і YouTube. 

Таргетинг на поведінку та інтереси

Поведінковий таргетинг і таргетинг за інтересами охоплюють нішеву аудиторію, яка раніше виявила інтерес до продукту або контенту, пов’язаного з ним. Наприклад, якщо користувач шукає сайти з благоустрою будинку, на нього можна націлити рекламу меблів і домашнього декору.

Ретаргетинг

Ретаргетинг дає змогу охопити людей, які раніше відвідували ваші сторінки в соцмережах, сайт або інтернет-магазин, а також полегшує повернення користувачів для виконання цільової дії. Така аудиторія, як правило, набагато менша, ніж аудиторія за інтересами або ключовими словами, але більш зацікавлена і вже «підігріта».

Таргетована реклама може з’являтися у стрічці, сторіс, рекомендованих, під час переходу між сторінками у вигляді стандартного запису, каруселі, відео або слайд-шоу. Такі оголошення завжди мають помітний заголовок, чіткий оффер, унікальний візуал і заклик до дії.  

target

Таргетинг і контекст – у чому відмінності

Існують два основних види інтернет-реклами – таргетована і контекстна. Їх часто плутають між собою. Вони однаково ефективні при розкручуванні бізнесу або особистого бренду, але використовують різні механізми. Головною відмінністю вважається сегментація цільової аудиторії: у таргеті – за особистими даними користувачів соціальних мереж, а в контексті – за ключовими запитами в пошукових системах.

Згадайте, напевно з вами таке бувало: у розпал робочого дня ви відкриваєте пошуковик і вбиваєте фразу «пилосос купити». Перегортаєте пропозиції, переходите з одного сайту на інший і, не прийнявши остаточного рішення, закриваєте вкладку. А наступного дня реклама пилососів, а потім і іншої побутової техніки, переслідує вас по всьому інтернету. Саме так працює контекстна реклама.

Щодо таргету, то рекламні оголошення показуються користувачам у соціальних мережах, які не шукають продукт, але швидше за все відреагують на пропозицію. Тобто, таргетинг «прогріває» аудиторію і формує попит, а контекст працює з уже «теплою» аудиторією, коли запит сформований і відбувається пошук продукту.

Ще одна відмінність – у вартості. Таргетована реклама передбачає оплату за покази, а контекстна – за кліки. 

target

Як правильно вибрати соцмережі для таргетингу

Під час вибору соцмереж для реклами слід враховувати безліч чинників: від демографічних показників цільових покупців до маркетингових цілей бізнесу, загальної кількості користувачів платформ і статистики їхнього використання в різних вікових і гендерних категоріях. 

Згідно з даними компанії GlobalLogic, станом на липень 2022 року соціальними мережами користувалися понад 76% українців.

Приблизна кількість активних користувачів становила:

  • YouTube — 28 млн;
  • Instagram — 16,1 млн;
  • Facebook — 15,5 млн;
  • TikTok — 10,5 млн;
  • LinkedIn — 3,6 млн.

Рейтинг популярності соцмереж у різних вікових категоріях: 

18–29 років:

  1. YouTube — 95%;
  2. Instagram — 71%;
  3. Facebook — 70%;
  4. TikTok — 48%;
  5. Твіттер — 42%.

30–49 років:

  1. YouTube — 91%;
  2. Facebook — 77%;
  3. Instagram — 48%;
  4. Твіттер — 27%;
  5. TikTok — 22%;

50–64 роки:

  1. YouTube — 83%;
  2. Facebook — 73%;
  3. Instagram — 29%;
  4. Твіттер — 18%;
  5. TikTok — 14%.

target

Фактори, які потрібно враховувати, обираючи соцмережі для запуску реклами:

  • Характер бізнесу: B2C допоможуть Facebook, Instagram і YouTube, а для B2B більше підійде LinkedIn.
  • ЦА: дізнайтеся, хто ваш типовий покупець, його вік, стать, освіта, рівень доходів та інтереси.
  • Цілі бізнесу: визначте пріоритети – збільшення продажів завдяки залученню клієнтів, підвищення впізнаваності бренду, взаємодія з потенційними покупцями тощо.
  • Демографія платформи: якщо ваша цільова аудиторія – молодь, правильним вибором будуть такі платформи, як TikTok та Instagram. Для середньої та старшої вікової категорії більше підходять YouTube і Facebook.
  • Рівень залученості: вибирайте майданчики, де ваша ЦА найбільш активна. Визначайте залученість за такими показниками, як кількість активних користувачів на день, час, який вони проводять на платформі, частота взаємодій.

Ви можете розміщувати таргетовану рекламу одразу в декількох соцмережах, але для цього потрібно більше часу і фінансових вкладень. Якщо ж ваші можливості обмежені, зосередьтеся на якісному просуванні в одній соцмережі – там, де більше ваших потенційних покупців.

target

Як створити портрет клієнта

Щоб продукт продавався, його треба пропонувати не всім підряд, а тому, кому він потрібен. Підбір зацікавлених споживачів є ключовим етапом під час запуску таргетованої реклами, тому важливо зібрати максимум інформації та скласти портрет ЦА. Як це зробити покроково:

  • пропишіть основні показники: стать, вік, географія, дохід, сімейний статус, вид зайнятості, професія;
  • визначте цінності (наприклад, здоров’я, сім’я, захист тварин), спосіб життя (захоплення, звички, проведення часу), потреби та болі (низький дохід, хвороби, труднощі у вихованні дітей, бажання здобути нову професію тощо), оточення (друзі, сім’я);
  • подумайте, які в аудиторії вимоги до продукту (якість, сервіс, особливості використання);
  • вивчіть поведінку потенційних клієнтів у соцмережі (скільки часу проводять, на які сторінки підписані, в який час доби заходять, активні чи ні);
  • розділіть аудиторію на групи – сегментування допомагає ефективніше налаштувати таргетинг, підвищити персоналізацію реклами та задовольнити потреби користувачів (наприклад, виділити категорії за статусом: самотні чоловіки після 40 років, сімейні пари без дітей, одинокі матері, сімейні пари з двома дітьми, або за відпочинком: пляж, екскурсії, походи в роки, шопінг-тури та ін.);
  • створіть оголошення для кожної групи ЦА.

Для грамотного аналізу і складання портрета цільової аудиторії треба витратити час або доручити цю справу професіоналам. 

target

Таргетована реклама в Instagram: особливості запуску

В Instagram можна налаштовувати рекламу за статтю та віком, місцем розташування, інтересами, поведінкою та багатьма іншими критеріями. Врахуйте, що соцмережа використовує демографічні дані Facebook для показу рекламних оголошень. Facebook вже володіє великою історією і детальними способами демографічного таргетингу – це робить Instagram цінною платформою для рекламодавців.

Оскільки Інстаграм – візуальна соцмережа, акцент у ній ставлять на зображення та відео. Платформа орієнтується на молоду аудиторію – найбільше користувачів припадає на віковий діапазон 18-29 років (55%), потім 30-49 років (28%). 

Якщо ви вже розміщуєте рекламу в Facebook, таргетинг в Instagram можна налаштувати через Facebook Ad Manager, Power Editor і Facebook Marketing API. 

Для налаштування реклами необхідно:

  1. Зайти в «Менеджер реклами» Facebook у своєму обліковому записі Facebook.
  1. Обрати та встановити маркетингову мету: збільшення трафіку, охоплення користувачів, лідогенерація, впізнаваність бренду, встановлення застосунку, залученість, перегляди відео, конверсії на сайті або в застосунку. 
  1. Налаштувати цільову аудиторію. Якщо ви вже виконували таргетинг у Facebook, у вас має бути налаштовано кілька аудиторій. При запуску таргетованої реклами «з нуля» визначтеся з ЦА. Налаштуйте аудиторію за:
    • Місцезнаходженням: на країну, регіон, область, місто або поштовий індекс. Крім того, ви можете виключити або додатково включити певні місця. Налаштування за віком дають змогу вибирати різні діапазони від 13 до 65+ років. 
    • Статі.
    • Демографічними даними: у розділі «Детальний таргетинг» ви знайдете категорії з великою кількістю підкатегорій. Наприклад, можна налаштувати таргетинг на «Демографічні дані» > «Будинок» > «Домоволодіння» > «Орендарі». 
    • За інтересами та поведінкою – також знаходиться в розділі «Детальний таргетинг» з кількома підкатегоріями. 
    • Індивідуальні аудиторії дають змогу завантажити список контактів і націлюватися на потенційних клієнтів, які вже присутні у вашій воронці продажів.

    Після налаштування аудиторії Facebook надасть дані про те, наскільки конкретна або широка ваша аудиторія. 

  1. Вибрати місце розміщення, якщо плануєте показувати рекламу тільки в Instagram. Пропустивши цей крок, ви дозволите Facebook демонструвати оголошення на обох платформах. Вкажіть також, чи хочете ви, щоб реклама з’являлася у стрічці та/або в stories.
  1. Встановити бюджет і розклад оголошень. 
  1. Розмістити рекламний контент. В Instagram доступні шість форматів реклами: два для сторіз і чотири для стрічки:
    • оголошення в стрічці – стандартний формат, перевага якого полягає в тому, що рекламний пост не схожий на рекламу;
    • відеореклама – показ рекламних роликів;
    • оголошення в каруселі – дають змогу відображати серію зображень (до 10 штук), які можна прокручувати, і найвдаліше підходять для виробників харчових продуктів, продавців меблів, одягу, місць відпочинку, автосалонів тощо.

Налаштування реклами в сторіс здійснюється за такою ж схемою, тільки на етапі вибору місця розміщення треба зняти галочку зі «стрічки». При цьому, для такого формату потрібен окремий креатив – вертикальний. 

Просування бізнесу в Instagram може стати захопливим заняттям. Тільки заздалегідь вирішіть, хто буде ним займатися: чи готові ви це робити самостійно, чи варто залучити професіонала.

target

Таргетована реклама у Facebook: на що звернути увагу

Переваги Facebook (Meta) перед більшістю соцмереж – у її популярності, а також наявності ефективних інструментів для таргетингу. У цієї платформи найвищий серед усіх соцмереж коефіцієнт конверсії – у розмірі 9,2%. А ще тут таргетована реклама обійдеться дешевше, ніж у Google AdWords, а аудиторія – доросла і часто забезпечена.

Фейсбук добре підходить для просування В2С бізнесу, зокрема таких напрямків, як туризм, юридичні, фінансові або медичні послуги, нерухомість, ЗМІ, навчання та товари масового попиту. 

Популярні формати реклами – креатив у вигляді тексту і візуалу, відео, а також слайд-шоу.

У Facebook, як і в Instagram, можна вибирати аудиторію за демографічними даними, місцем розташування та інтересами. Налаштовувати ЦА зручно у Facebook Ads і керувати через бізнес-менеджер у розділі “Аудиторії”. Там же можна знайти зведення по кожній створеній аудиторії. Ще один хороший спосіб – створити її під час налаштування рекламної кампанії в Ads Manager.

З трьох варіантів створення ЦА найбільш просунутий – використання розділу «Менеджер реклами та аудиторія». У ньому ви можете позначити тип аудиторії та налаштувати таргетинг на конкретні групи, а також вибрати додаткові параметри, наприклад, показ реклами на певних пристроях. 

На додачу до основних варіантів таргетингу Facebook пропонує 10 додаткових:

  • на основі статистики ЦА в розділі «Статистика аудиторії»;
  • на базі постів, які зберегли ваші користувачі;
  • на людей, які ухвалюють рішення про купівлю – у разі якщо таргетинг націлений на одну категорію, наприклад дітей, а рішення про купівлю ухвалюють батьки;
  • з виключенням наявних підписників для реклами сторінки та контенту новим користувачам;
  • тільки у великих містах;
  • використання шпильок і поштових індексів для точного місця розташування;
  • ретаргетинг на людей, які натиснули на певні посилання;
  • орієнтація на операційні системи;
  • нагадування про незавершені покупки або підписки;
  • виключення мобільного таргетингу для веб-сайтів, не оптимізованих під мобільні пристрої.

Правильно обирайте інтереси, не робіть аудиторію надто вузькою, але й не намагайтеся охопити одразу якомога більше людей.   

Якщо налаштовуєте відеорекламу, пам’ятайте: перші три секунди відео – найважливіші. Якщо ролик не приверне увагу користувачів одразу ж, ви втратите потенційного глядача. Також зважайте на те, що середня тривалість концентрації уваги людини становить лише близько восьми секунд – створюйте відео максимально короткими та інформативними.

target

Таргетована реклама в YouTube

У 2017 році Google оголосив, що дозволяє рекламодавцям залучати більше глядачів у YouTube, особливо на мобільних пристроях, на які припадає 50% переглядів. Найважливіша зміна полягала в тому, що YouTube дозволив націлюватися на глядачів на основі їхньої історії пошуку в Google на додаток до вподобань під час перегляду, на які орієнтується сама платформа. 

YouTube є частиною Google – щоб розмістити рекламу на платформі, вам знадобиться обліковий запис Google AdWords.

За допомогою таргетингу на контент ви можете розміщувати рекламу на відео та каналах, які найкраще відповідають вашим цілям. Доступний широкий і вузький підхід:

  • для широкого таргетингу ви можете визначити теми і ключові слова, які відповідають вашій ідеальній аудиторії;
  • для вузького таргетингу можна розміщувати рекламу на певних каналах і відео, зокрема на каналах конкурентів.

Одночасне поєднання декількох типів таргетингу на контент може значно обмежити охоплення рекламних кампаній і знизити їх успішність. Щоб уникнути потенційних проблем, протестуйте різні типи таргетингу та виберіть найефективніший.

Додаючи параметри таргетованої реклами у відеокампанії, звертайте увагу на прогноз у правому верхньому куті. Важливо переконатися в релевантності й тому, що аудиторія не буде занадто вузькою.

Налаштувати таргетинг в Ютуб можна:

  • за місцем розміщення, щоб відображати оголошення на певних відео та каналах YouTube;
  • за темами, щоб охопити людей, які переглядають ролики в певній категорії;
  • за ключовими словами;
  • на контент конкурентів, щоб показувати вашу відеорекламу на роликах конкурентів з високою часткою голосу, більшим обсягом пошуку або контенту.

Щоб оптимізувати відеооголошення і створювати більш ефективні кампанії, регулярно переглядайте результати таргетингу контенту в обліковому записі Google Ads. Визначайте неефективні цілі, зупиняйте або видаляйте їх із групи оголошень. Обмеження параметрів показу реклами може впливати на успішність кампанії, тому уважно стежте за результатами після видалення параметра таргетингу.

target

Що ще потрібно знати про таргетовану рекламу

Таргетована реклама пропонує масу можливостей для просування бізнесу і зростання продажів. Наприклад, дає змогу розширити цільову аудиторію. Для цього використовуються такі інструменти:

  • Піксель соцмережі – спеціальний код, який вставляється на сайт і дає змогу відстежувати поведінку користувачів. Тобто так ви зможете побачити, які сторінки відвідувала людина, що перейшла за рекламою, скільки часу перебувала у вас, яка інформація її цікавила, чи здійснила купівлю, чи додала товар у кошик без подальшого оформлення замовлення, чи просто проглянула якісь товари і вийшла. Завдяки встановленню пікселя можна налаштовувати ретаргетинг і оптимізувати аудиторію.
  • Look-alike – дає змогу шукати потенційних клієнтів серед усіх зареєстрованих у соцмережі користувачів. Відбір йде з числа ЦА конкурентів або тих, хто схожий на вашу ЦА.

Вивчивши поведінку користувачів, можна запустити ретаргетинг. Технологія спрямована на тих людей, які перейшли за рекламою, але не вчинили жодних дій або додали товар у кошик, але не купили. Її мета нагадати про продукт і довести споживача до цільової дії. Також, дані про поведінку аудиторії допомагають поліпшити рекламну кампанію, відключивши оголошення, що не працюють, змінивши оффер або перенаправивши рекламу на іншу групу користувачів.

target

Як перевірити ефективність реклами

Вимірювання ефективності реклами допомагає визначити ступінь її впливу на ключові показники роботи компанії та зрозуміти, що працює, а що ні в маркетингових стратегіях. 

Щоб виміряти ефективність реклами:

  • до запуску встановіть конкретні та вимірні цілі;
  • відстежуйте динаміку трафіку сайту;
  • перевіряйте якість лідів – оцініть типи сторінок, які відвідують користувачі, скільки часу вони проводять на кожній сторінці, джерела трафіку на сайт;
  • виконайте аналіз ключових показників до і після кампанії.

Додаткову інформацію про ефективність рекламної кампанії ви отримаєте, якщо проведете опитування споживачів. Дізнайтеся, скільки людей побачило вашу рекламу, що вони думають про неї, чи запам’ятали вони ваш бренд.

Скільки коштує таргетинг у соцмережах

Розмір витрат на рекламу в соцмережах залежить від безлічі чинників: схеми оплати, яку ви оберете, кількості та якості контенту. Найпопулярніший варіант – оплата за покази (CPM).

Інші моделі оплати включають:

  • оплата за кліки (CPC);
  • підсумкова вартість одного клієнта (CAC);
  • оплата за цільову дію (CPA);
  • оплата за встановлення додатку (CPI);
  • оплата від вартості замовлення (CPO).

Різноманітність моделей оплати не дає можливості заздалегідь зробити точний розрахунок бюджету. До того ж, вибравши оплату за вчинену дію, рекламодавець не може спрогнозувати кількість корисних дій користувачів.

target

Вартість реклами в Instagram

Реклама в Instagram працює так само, як і в Facebook. Платформа визначає вартість реклами за допомогою системи аукціонів – рекламодавці вказують суму грошей, яку планують інвестувати в кампанію протягом усього курсу або щодня. Також рекламодавці можуть використовувати систему торгів, щоб платити за певну мету, як-от впізнаваність бренду, переходи за посиланнями на вебсайти або відео та конверсії.

На підсумкову вартість показів також впливають конкуренція в таргетингу аудиторії (як правило, реклама, націлена на популярну аудиторію, коштуватиме дорожче), квартал, сезон, дні тижня і знаменні дати, стать і вік ЦА, місця для показу реклами.

Як працює система аукціону реклами Facebook

У Facebook немає фіксованої вартості реклами – платформа використовує систему ставок, внаслідок чого ціна за кожне оголошення залежить від різних факторів. Як рекламодавець, ви можете встановити ручну ставку залежно від суми грошей, яку готові заплатити. Facebook також допомагає розрахувати автоматичну ставку відповідно до встановленого бюджету.

Аукціонна система Facebook працює так само, як і аукціони Google. Щойно ваша реклама налаштована і схвалена, вона вважається готовою до показу. Facebook визначає, які оголошення показувати, ґрунтуючись на вашій ставці, якості оголошення та розрахунковій частоті дій. 

Передбачувана частота дій і якість реклами використовуються для оцінки релевантності ваших оголошень ЦА. Платформа самостійно вибирає оголошення з найбільшою релевантністю. 

Саме такі фактори, як рекламна ставка, передбачувана частота дій, якість і релевантність реклами, визначають, які оголошення буде показано і якою буде їхня вартість.

Що релевантнішими, креативнішими та якіснішими будуть оголошення і контент, що правильніше ви налаштуєте таргетинг і оберете формат реклами, то нижчою буде вартість кожної корисної дії. 

target

Скільки коштує реклама в YouTube

YouTube використовує безвідходну систему оплати. Це означає, що ви оплачуєте тільки в разі, якщо користувач переглядає ваше відео. Середня ціна за перегляд оголошень коливається в інтервалі $0,01-0,03. Фахівці з налаштування таргетингу можуть розрахувати «вилку» витрат на основі даних про конкуренцію в ніші та рекомендувати оптимальну схему оплати.

Що потрібно для запуску таргетованої реклами: чек-лист для новачків

Реклама в соцмережах – чудовий інструмент для підвищення впізнаваності бренду, залучення нових клієнтів і збільшення кількості лідів. Але для отримання потрібного результату недостатньо правильно налаштувати рекламу і підготувати якісний унікальний контент. Обов’язково потрібно провести підготовчу роботу, що складається з декількох пунктів. 

Короткий чек-лист: 

  1. Вивчіть конкурентів. Важливо не тільки проаналізувати рекламні креативи, а й оцінити оформлення профілю, тип контенту, асортимент і ціни, реакцію користувачів на різні теми та залученість аудиторії. 
  2. Складіть портрет ЦА. Слід прописати все максимально докладно: хто ваш клієнт, чим цікавиться, що його турбує, з якими проблемами стикається, на кого підписаний. Що більше даних ви зберете, то успішнішою буде ваша рекламна кампанія.
  3. Вивчіть типи рекламних оголошень. На платформах ви можете створювати:
    • у Facebook: фото-, відео- і карусельну рекламу, рекламу в сторіз, месенджерах і playables;
    • в Instagram: ті самі види реклами, крім месенджерів і формату playables, але доступна реклама в дослідженні;
    • в YouTube: відеорекламу In-Stream з можливістю пропуску, відеорекламу In-Stream без можливості пропуску, відеорекламу Bumper Ads або оголошення-заставки, оголошення Discovery Ads, рекламу без відео (Non-Video Ads), аудіорекламу, адаптивні медійні оголошення та рекламу у блогерів.

    Після вивчення типів оголошень, визначте мету своєї рекламної кампанії.

  4. Оцініть свій продукт. Треба визначити переваги товару або послуги, сформувати унікальну торгову пропозицію, актуальну для цільової аудиторії. 
  5. Розробіть стратегію. Сюди входить пошук відповідних соцмереж для просування, постановка мети реклами, визначення варіантів презентації продукту і форматів оголошень.   

target

Також підготуйте посадкову сторінку – місце, куди клієнти будуть переходити після кліка по оголошенню (сайт, блог, інтернет-магазин), тексти і креативи, розробіть tone of voice, вивчіть вимоги соцмереж і правила розміщення реклами.

Якщо ви сумніваєтеся, що зможете правильно налаштувати рекламу, або у вас немає часу цим займатися, зверніться до студії WeLoveSmm. Наша команда виконає базовий аудит, проаналізує конкурентів і ЦА, грамотно розподілить рекламний бюджет і налаштує таргетовану рекламу, щоб оголошення показувалося потрібному сегменту користувачів. Для обговорення вашого проєкту і розрахунку вартості зв’яжіться з нами за телефоном, напишіть у месенджерах або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті.

Поширені запитання

Слово «таргет» походить від англійського target і перекладається як «ціль». Таргетована реклама – реклама, яку спрямовують на певний сегмент аудиторії. 

Залежно від місця розміщення таргетована реклама може мати вигляд звичайного поста у стрічці (тільки із зазначенням, що це реклама, і переходом на сторінку або сайт), сторіс, рекламної каруселі (з кількома фото в ряд, які можна гортати). 

Для точного таргетингу використовують дані про користувача, які включають загальну інформацію, діяльність, інтереси, поведінку в соцмережах. 

Наприклад, людина підписана на різні туристичні сторінки, часто дивиться програми турів, ставить лайки під такими постами або залишає коментарі. Система, аналізуючи її дії, робить висновок, що вона любить подорожувати, тож у стрічці почнуть з’являтися рекламні оголошення туроператорів, на які вона ще не підписана. Або користувач раніше купував у якомусь магазині товар, тому через деякий час у соцмережах він почне бачити рекламу з пропозиціями цього магазину.

Розрізняють 5 основних видів таргетованої реклами: 

  • геотаргетинг;
  • поведінковий;
  • за інтересами;
  • часовий;
  • соціально-демографічний.

Що стосується форматів, то буває реклама у вигляді зображень, відео, каруселі. Може розміщуватися у стрічці, сторіс, рекомендованих, під час переходу між сторінками, у моментальних статтях.

Таргетована реклама передбачає оплату за покази. Вартість залежить від кількості оголошень і охоплення – що більше, то дорожче. Мінімальна ціна на добу становить 1$. 

А щоб зрозуміти, у скільки обходиться один передплатник, треба зіставити рекламний бюджет і кількість людей, які підписалися на вас за період показів реклами.

Розрахувати вартість таргетингу в соцмережах рекламодавцю-початківцю складно – необхідно враховувати безліч чинників, зокрема малопередбачувані результати роботи алгоритмів соцмереж. Не знаючи, як працюють аукціони Facebook і Instagram, розрахувати бюджет на таргетинг ще складніше.  

Напишіть нам, і ми виконаємо індивідуальний розрахунок у найпопулярніших соцмережах з урахуванням завдань вашого бізнесу.

Замовити дзвінок

Замовте зворотний дзвінок.

    Натискаючи на кнопку, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Умовами використання