Магазин в Інстаграм: Як відкрити і розкрутити з нуля

Як створити успішний магазин в Інстаграм з нуля?

Інстаграм, набравши багатомільйонну аудиторію, сильно еволюціонував. Тепер це сервіс не тільки для створення і публікації своїх фото і відео. Instagram активно використовують для просування особистого бренду, бізнесу, блогерства і продажів. Інстамагазини заполонили соцмережу. Адже за допомогою магазину в Інстаграм продавати вигідніше: не потрібно платити за оренду приміщення або за створення дорогого сайту. Ви створюєте акаунт, додаєте фото товарів і умови покупок, запускаєте рекламу і починаєте продавати. 

Здається все просто, але, як і в будь-якій справі, є свої нюанси і «підводні камені». Оформлення, наповнення і просування мають бути виконані професійно. Адже цей профіль – не просто вітрина, а ваше «обличчя». Ви ж не хочете впасти ним у бруд?

У цій статті ми розповімо вам, як створити інтернет-магазин в Інстаграм. Та такий, щоб користувачі хотіли скупити у вас усі товари до останнього, разом зі сторінкою. А конкуренти захоплювалися і заздрили. «Ні в казці сказати, ні пером описати», взагалім. Читайте далі, якщо хочете «гриміти» на всю соцмережу.

Попрацюємо над зовнішнім виглядом

«За одягом зустрічають…». Виявляється, ця фраза поширюється не тільки на зовнішній вигляд людини. Якщо ви привернете увагу користувача в Інстаграм своєю сторінкою, вважайте, півсправи зроблено. Подібних магазинів на платформі багато, тому ваше головне завдання – зацікавити потенційного покупця. Тож зберіть весь свій креатив і виплесніть його в інтернет-магазин. Але не переборщіть. Ми розповімо, на що звернути увагу при створенні крутого візуалу.

1. Шапка профілю

Це перші кілька рядків вашої сторінки. Тому вони мають чіпляти і змушувати залишитися в профілі. У них зазвичай пишеться про вашу діяльність. У випадку з магазином про те, що і як ви продаєте. Які ви надаєте послуги, як замовити товар, на яких умовах працюєте. Але важливо піднести цю інформацію так, щоб користувач захотів подивитися, що ж ви продаєте. Тому підкреслюємо переваги та викликаємо симпатію.

Для того, щоб відредагувати текст у шапці, тисніть на кнопку «Редагувати профіль». І ось, де писати полум’яне привітання, ви вже розібралися. Але що ж такого сказати, щоб користувач захоплено вигукнув «Купую!»?

Головна форма вдалої шапки профілю – користь+душа

Тобто потрібно представити себе і свої переваги, змусивши відчувати ваших підписників на сторінці, як у себе вдома. Якщо в офлайн-магазинах це роблять за допомогою шкіряних диванів і горняток запашної кави, то тут потрібно ці атрибути перекласти мовою слів.

У профілях інтернет-магазинів створити душевну атмосферу набагато складніше, ніж на сторінці звичайного блогера. Адже користувач не бачить живих емоцій. Він бачить лише товар. Але, тим не менш, створити відчуття затишку в бізнес-акаунті можливо. Як же це зробити?

По-перше, покажіть, що користувачеві на вашій сторінці раді. Це можна зробити за допомогою звернення до нього. Також хорошу службу послужить заклик до дії в кінці. Наприклад, «Пишіть у Директ» тощо.

По-друге, обов’язково залиште свої контакти. Так одразу буде зрозуміло, що ви не фейк. Адже номер телефону та адреса електронної пошти на сторінці створюють враження відповідального підприємця.

По-третє, слід зробити наголос і на оформлення тексту в шапці. Обов’язково пишіть різні думки на окремих рядках. Поспішаємо попередити, що Інстаграм любить поміщати весь текст в один рядок. Тому радимо використовувати спеціальні додатки. У них зазвичай ви вносите текст, додаток оформляє його і видає новий. Далі ви просто копіюєте готовий варіант і вставляєте в шапку. Для цього є ще боти в Телеграм. Наприклад, text4instabot.

Ще можна змінити сам шрифт тексту в шапці. В інтернеті повно різних безкоштовних сервісів для форматування тексту. Вам потрібно просто ввести туди потрібні слова, а сайт вам одразу видасть усі варіанти шрифтів. Далі копіюйте вподобаний, вставляйте в інсту.

І не забудьте про посилання. У спеціальному полі «сайт» ви можете залишити посилання на свої сторінки в інших соцмережах. Або на веб-сайт, якщо він є. Також існує крута штука «мультипосилання». Ця сторінка, де ви можете зібрати адреси всіх ваших соцмереж. Якщо хочете розмістити в профілі кілька посилань одразу – мультипосилання для вас.

2. Створіть власний бренд

Покажіть потенційним покупцям, що ви не звичайний китайський шоурум «ноунейм», яких в Інстаграм навалом. Для цього створіть бренд. Образ, який засяде у користувачів у головах. Щоправда, у цій соцмережі брендування відрізняється від звичайного. Якщо класичний бренд містить у собі ім’я, слоган, логотип тощо, то в інстабренда все трохи інакше. З чого він складається?

  • Аватар

Хочете підкреслити власну унікальність? Тоді для фотографії користувача потрібно вибрати щось, що запам’ятовується. На початку вашого шляху краще віддавати перевагу звичайним картинкам. Вони повинні показувати, що ви пропонуєте. Наприклад, якщо ви продаєте жіночий одяг, то можете поставити на аватарку фото сукні. А потім вже можете сміливо робити логотип. Щоб підписники розпізнавали вас серед маси подібних магазинів.

  • Шапка профілю

Вище ми детально розповіли про шапку профілю. Хочемо лише додати, що він схожий на слоган: легко запам’ятовується, привертає увагу. У його написанні потрібно використовувати максимум креативу.

  • Інста сторіс

Це публікації, які зникають через 24 години. Їх додають в акаунт, але при цьому в профілі вони не відображаються. Можна закріплювати історії в спеціальних «хайлайтс». Гарні для бренду тим, що ви можете закріпити в них FAQ, «як замовити», «як нас знайти» тощо.

  • Сам контент

Особлива манера письма і фотографії високої якості – те, що виділить ваш магазин серед інших. До того ж вони мають бути виконані в одному стилі. Тоді ви зможете впевнено говорити, що володієте власним брендом.

3. Трохи про айдентіку

Що це взагалі таке? Це елементи, за допомогою яких формується потрібний образ. Наприклад, певні кольори, форми, стиль. Саме завдяки якісній айдентиці ваша сторінка в Інстаграм зможе виділитися серед інших.

З її допомогою потенційний покупець вас точно запам’ятає. Тільки потрібно правильно викликати асоціації. До речі, айдентика і брендинг майже сестра і брат.

Айдентика — це зовнішній вигляд постів, лого, хайлайтс та інших невід’ємних частин Інстаграм. Тому необхідно не тільки правильно підбирати картинки, а й “фарбувати” їх у відповідний колір, використовувати певну форму і слідувати обраному стилю.

«Начинка» для профілю: як зробити найсмачнішу?

Придатний контент – мало не 99% успіху будь-якого Інстаграм акаунта. Красиві фотографії та цікаві тексти під ними не тільки привертають нових передплатників, а й чинять психологічний вплив. Так-так, зробивши круту публікацію, ви можете спонукати людину до покупки! Загалом, профіль без хорошого наповнення – те ж саме, що булочка без начинки: начебто є, але не дуже смачно.

Якісний контент формує позитивний образ вашого бренду. Тому придумайте свої фішки, якими будете вбивати свою аудиторію наповал. Ну і визначте, в якій манері ви будете спілкуватися з підписниками. Також під час створення контенту радимо дотримуватися таких правил:

  1. Будьте чесними з читачами. Не використовуйте хитрі рекламні кампанії або лазівки для отримання вигоди.
  2. Простота, відкритість, життєвість – запорука великої кількості підписників.
  3. Розповідайте про те, з чого ви складаєте вартість товару. Матеріали, доставка, ручна робота тощо. На товари з аліекспресс цей пункт не поширюється.

Ну а як створювати хороший контент, читайте далі.

1. Де брати гарні фото?

Торгувати якісним товаром це, звісно, добре. Але набагато краще буде, якщо його правильно презентувати підписникам. Це робиться за допомогою приємного візуалу. Фотографії вашого продукту мають бути чіткими. Тому вам знадобиться апарат із хорошою роздільною здатністю. Для цього підійде або професійна камера, або гаджет останньої моделі.

Потрібно, щоб товар на фото було добре видно. Для цього можна сфотографувати його на нейтральному однотонному тлі або на моделі, якщо ви продаєте одяг/взуття/аксесуари.

І ось ви зробили крутий кадр. Далі потрібно обробити фото, при цьому обробка не менш важлива, ніж зйомка. І в цій справі краще не перестаратися. Не захоплюйтеся фільтрами, зернистістю або збільшенням чіткості. Досить просто зробити кольорокорекцію, відредагувати світло і яскравість. Існує безліч додатків, які зможуть обробити ваше фото як професійний ретушер.

Для того, щоб зібрати мільйони замовлень в Інстаграмі, мало буде просто завантажити вдале фото. Потрібно придумати до нього хороший текст. І тільки тоді у вас вийде придатний пост. До речі, пости існують різних видів.

2. Які бувають пости?

Контент в Інстаграм ділиться на безліч підпунктів. Кожен виконує свою функцію. Хтось продає, а хтось – інформує. Давайте розберемося, які взагалі пости є в природі і на які з них потрібно звернути увагу саме вам.

Отже, пости бувають:

  • Тими, що продають

До такого формату ми відносимо торгові оголошення, УТП, акції, інформацію про знижки та розпродажі тощо.

  • Розважальними

Використовуємо такі пости, щоб підписники не нудьгували. Здебільшого, це інтерактив: квести, розіграші тощо.

  • Інформаційними

Цей тип потрібен для того, щоб викликати довіру в аудиторії. Розповідайте цікаві потрібні факти, висловлюйте свою експертну думку – і вуаля! У вас нові підписники і замовлення.

Ці види контенту можна назвати найбазовішими. Але ми не можемо не виділити ще й такі типи постів, які відносяться саме до акаунтів-магазинів:

  • Репутаційні

У цих текстах ви можете похвалити себе. Розкажіть тут про те, що ваша компанія отримала багато нагород або те, що вашою продукцією користуються зірки. Загалом, покажіть себе у всій красі. Мовляв, ви молодець і у вас варто зробити замовлення.

  • Навчальні

Чудовий варіант для магазинів косметики або тканини. І для всього іншого, що потрібно правильно використовувати. Різні навчальні відео з використанням вашого продукту – це хороша ідея для залучення покупців.

  • Новинні

Хочете порадувати свого клієнта новою акцією? Тоді сповістіть його про це в новинному пості.

  • Комунікативні

У подібного роду публікаціях зазвичай роблять опитування і тести. Те, що допомагає залучити вашу аудиторію в діалог.

3. Складаємо контент-план

Після того, як ви вивчили, який контент буває, потрібно його скомпонувати. Що ви опублікуєте в четвер, а що в середу? Ці подробиці важливо прописати в спеціальній таблиці. Адже без контент-плану вийде незрозуміла «каша». Складіть для початку план на тиждень. Потренуйтеся. А після цього можете відразу прописувати контент-план на місяць.

Під час його створення обов’язково розподіляйте частоту виходу постів. Можете навіть прописати дати. Для планування постів ми радимо використовувати таблиці. Наприклад, в одному стовпчику напишіть теми постів, в іншому – дати виходу, у третьому – тип контенту і так далі.

Під час створення контенту постійно чергуйте типи публікацій. Так передплатникам не набридне ваша сторінка, а бажання замовити товар в інтернет-магазині буде тільки зростати.

4. Що щодо хештегів? Потрібні чи ні?

Хештеги в Інстаграм – тема спірна. На одних акаунтах ви можете побачити цілий список #купити #Україна #одяг на замовлення, а на інших – не зустріти жодного. Тому що дехто вважає, що хештеги допомагають залучити нових підписників. Ну а хтось думає, що це пережитки 2015 року.

Ми дотримуємося думки, що хештеги гарні тільки для навігації в профілі. Якщо ви хочете зібрати всі пости зі своєї сторінки на схожі теми разом, то використовуйте хештеги. Наприклад, якщо у вас є публікації про здорове харчування, ви можете наприкінці кожної додати іменний хештег #maryshор_o_здоров’я. Загалом, схему ви зрозуміли.

А от щодо звичайних хештегів, які застосовуються для залучення аудиторії – це ідея не дуже хороша. Бо вони лише засмічують пост. І якщо раніше з їхньою допомогою можна було розширити свою аудиторію, то зараз вони вже всім набридли. Ще б пак, стільки років поспіль бачити одні й ті самі решіточки під кожним фото.

Тож використовуйте їх тільки для навігації. А банальні хештеги залиште для своїх бабусь і дідусів.

5. Правильно використовуємо емоджі

Ці барвисті маленькі іконки завжди піднімають настрій і оживляють текст! Але чи варто вставляти їх після кожного речення, а то й зовсім, слова? Як за допомогою емоджі зробити так, щоб вашим підписникам хотілося зробити замовлення, а не відписатися?

Взагалі, користь від застосування емоджі довели ще 2008 року. Адже вони мають позитивний вплив на центр задоволення в нашому мозку. Також якість сприйняття інформації стає набагато кращою. І загалом, смайли – це весело! Залишилося тільки розібратися, куди їх вставляти.

6. Додайте емоджі в шапку профілю

Це чудова ідея проілюструвати, чим займається ваша компанія. У цьому випадку смайли покращують сприйняття вашого профілю.

7. Додайте в пост для візуального поділу інформації

Наприклад, ви хочете розповісти про всі переваги відразу в одному пості. Спочатку ви пишете про якість своєї продукції. Потім розповідаєте про ціни. І щоб розділити цю інформацію, використовуйте емоджі.

8. Використовуйте під час написання постів

У цьому випадку краще не переборщувати зі смайликами. Один додайте на початку, ще один наприкінці та пару в середині тексту. Такої кількості буде цілком достатньо. Але після кожного речення по десять смайлів – зайві.

9. Як вас знайти? Звертаємося до геолокації

Геолокація в Інстаграм – це точка, яка вказує на місце розташування користувача. Для звичайного акаунта це можливість вказати, де він зараз перебуває: ресторан, торговий центр, салон краси тощо. А для підприємців геолокація – чудовий спосіб зайвий раз прорекламувати себе. Таким чином ви можете відзначити на карті місце розташування вашого магазину, якщо у вас є його офлайн-версія. І задоволені покупці відзначатимуть магазин у своїх постах.

Ну а якщо ви працюєте виключно в інтернеті, то теги можуть і тут можуть допомогти. Постіть у свій акаунт публікації і в геолокації відзначайте популярні місця вашого міста. Так люди, заходячи подивитися фотографії з цієї локації, натраплять на ваш магазин.

Фінансовий бік питання: чи писати ціну?

Якщо ви любите погортати стрічку в Інстаграмі, то напевно помічали магазини, на яких розміщено товар, а ціни в описі немає. І зазвичай під кожним постом такого акаунта запитують ціну. Повірте, покупців відсутність цінників неймовірно бісить. Звісно є ті, які заходять у коментарі з питаннями про ціни. Але, насправді, таких людей меншість.

Між іншим, прайси приховують не просто так. Адже завдяки їхній відсутності, під публікаціями з’являється маса запитальних коментів. А це збільшує актив профілю. Ми переконливо вас просимо так не робити! Зрозуміло, залученість це круто. Але так ви можете втратити багато потенційних покупців. Адже не у всіх є час ставити купу запитань і чекати на відповідь день, а то й два. І клієнт просто перейде робити покупки на схожий профіль. Благо, в Інстаграмі їх навалом.

Тому при створенні свого інтернет-магазину обов’язково думайте про зручність користувача. Пишіть ціни і не ускладнюйте життя ні собі, ні іншим.

Зовсім недавно Інстаграм ввів шопінг-теги. Позначки товарів та їхніх цін на фото. Але поки що це нововведення доступне не всім. Так, у країнах СНД подібні теги поставити не можна. Щоправда, є спеціальні додатки, які додають на ваше фото ціну. Це чудова альтернатива класичним описам під фото.

Найправильнішим варіантом для презентації товару залишаються пости, що продають. Вони чимось схожі на картку звичайного інтернет-магазину. Розкажіть коротко про товар. Можете використовувати різні веселі історії, опис матеріалів. Можете навіть спробувати вибрати для постів формат уособлення. Приправте публікацію цікавими фактами. Загалом, дайте волю фантазії. Чим оригінальніше, тим краще. Адже в Інстаграмі магазинів подібних вашому просто гора. І потрібно виділитися серед них. Щоправда, не перегинайте палицю. Перебір з незвичайними поетичними прийомами теж не дуже добре позначається на прирості підписників. Тож креативу потрібно в міру.

У нас є для вас кілька порад, як зробити описи ваших товарів цікавішими та інформативнішими:

  1. Напишіть про те, кому стане в пригоді ваш товар. Уявіть, що ви зараз бачите того самого потенційного покупця. Що ви йому скажете і як будете переконувати зробити покупку? Звичайно, ви будете розповідати про те, де товар буде корисним і для кого підходить. Тиснути на переваги.
  2. Радимо вказати в пості ціну, наявність продукту в магазині і саму адресу вашого магазину, якщо ви працюєте не тільки в онлайн режимі.
  3. Додавайте смайли-роздільники. Перед кожною новою думкою додавайте емоджі. Так покупцям буде легше знайти потрібну їм інформацію.
  4. Вкажіть назву магазину, бренд, додаткове посилання на ваш профіль. Загалом, чим докладніший опис, тим менше запитань у покупця. Чим менше запитань у покупця, тим більша ймовірність, що він придбає ваш товар.

Також хочемо дати вам кілька порад, як витиснути з подібних постів максимум користі:

  1. Обзаведіться своєю редакційною політикою або складіть технічне завдання для постів.
  2. Введіть на своїй сторінці рубрику «товар тижня». Щотижня виділяйте особливу увагу певному товару і розповідайте про нього більше, ніж про решту.
  3. Не забувайте про відгуки задоволених покупців. Різні дослідження неодноразово доводили, що люди охочіше вірять іншим клієнтам і їхньому досвіду, ніж рекламі від продавця. До речі, в цьому випадку можна додати брендований хештег.

Поспілкуємося з підписниками

Інстаграм ніколи не стоїть на місці. Він постійно придумує нововведення для того, щоб урізноманітнити проведення часу в ньому. То інстасторіс придумає, то прямі ефіри введе. Незрозуміло, як він це все взагалі вигадує. Але нам же від цих нововведень краще. Майданчик можливостей розширюється. Можна продавати товар ефективніше.

Як вести прямі ефіри?

Прямий ефір або live – це чудовий спосіб поспілкуватися з підписниками. Також з його допомогою можна добре розкрутити свій профіль. Адже у стрічці stories ефіри завжди показуються першими. До того ж тим користувачам, у яких увімкнено сповіщення, надходитимуть повідомлення про ваші ефіри.

У трансляціях ви можете відповісти на всі запитання, які цікавлять підписників. Також це непоганий варіант для того, щоби презентувати новий товар. Або ж якщо ви берете участь у якій-небудь конференції, увімкніть функцію live в Інстаграм. Щоб ваша аудиторія знала на яких крутих хлопців вона підписана.

До речі радимо вам анонсувати прямі ефіри. Так користувачі зможуть виділити для вашої трансляції час у своєму графіку. Прийде більше глядачів.

Щоб вести якісні live потрібно обзавестися телефоном з хорошою камерою. Також можна заздалегідь продумати, які теми ви будете зачіпати. Під час ведення ефіру вставляйте у свою промову жарти, спілкуйтеся зі своїми глядачами, як зі старими друзями. Важлива атмосфера. Навіть якщо ви розповідаєте про електрочайники.

Що таке сторіс і з чим його їдять?

Інстасторіс – ще одна можливість продати. Це такі публікації, яким виділена окрема стрічка в Інстаграм. Але, на відміну від звичайних публікацій, історії видаляються через 24 години. Вони підходять не тільки для звичайних користувачів, а й для компаній. Як магазини можуть застосувати цю функцію?

  • розміщувати інструкції з використання товарів
  • показувати своїх співробітників і як вони стараються для покупця
  • проводити різні конкурси
  • анонсувати нові продукти або оголошувати нові акції та розпродажі
  • робити опитування, тести, голосування або навіть вікторини

Як бачите, функція варта вашої уваги. Але і це ще не все. Якщо на вас підписано понад 10 000 осіб, ви можете прикріплювати активні посилання в історії. Як це працює? Користувач «свайпає» сторіс з активним посиланням вгору. Інстаграм перенаправляє його за адресою.

Ну а якщо ви раптом хочете зберегти свої історії назавжди, то у платформи і для цього є рішення. В Інстаграмі доступні хайлайтс – інстасторіс, які закріплені в профілі. Це дає змогу зробити зручну навігацію по сторінці. У них ви можете закріпити умови замовлення, доставки з вашого магазину і так далі. Створити розділ «Актуальні» ви можете використавши активні сторі, які ви розмістили менше 24 годин тому. Або взяти історії з архіву. До речі, для кожного розділу хайлайтс можна зробити окрему обкладинку і дати назву. Вона має бути не більше 16 символів.

Сторіси можна урізноманітнити за допомогою різних стікерів і позначок. Вони зроблять публікації яскравішими. Також зараз набирають популярності маски. Що це таке читайте далі.

Ми не косметологи, але маски використовуємо

Маски в Інстаграм з’явилися відносно недавно, але вже завоювали любов багатьох користувачів. Кумедні мордочки або ефекти розгладження обличчя – все тут. І якщо для простих підписників маски це просто спосіб розважитися, то для магазинів – хороший варіант просування. Адже ви можете створити власну.

Придумайте маску, яка асоціюватиметься з вашим брендом. Але при цьому вона має «чіпляти» аудиторію. Не переживайте, якщо не знаєте, як це зробити. Зараз цим займаються дизайнери та блогери. Можете замовити розробку маски в них.

Потім розкажіть про неї своїм фоловерам, попросіть протестувати. Можете запропонувати їм записати відео відгуки. Як варіант, можливо навіть створити цілий хайлайтс, присвячений маскам.

Як заявити Інстаграму про себе?

Ми думаємо, вам не потрібно пояснювати, наскільки важлива розкрутка. Адже скільки не публікуй придатний контент, без правильної реклами далеко не заїдеш. Хороший піар – це мало не 80% успішного акаунта. Тому ми хочемо вам розповісти, як зробити так, щоб кількість підписників вашого інтернет-магазину зросла.

1. «Оцифруйте» офлайн покупців

Якщо у вас є офлайн магазин і за цей час у вас з’явилися постійні покупці, то чому б не поділитися з ними радісною новиною? Розкажіть їм, що відкрили інтернет-магазин в Інстаграм і вони обов’язково підпишуться.

Також ви можете запропонувати їм зробити відгуки про вас у своїх акаунтах. Нехай вони відзначать ваш магазин. Задоволені клієнти – найкраще підтвердження якості ваших товарів.

2. Таргетуйте свій таргет

Таргетована реклама працює дуже ефективно. З її допомогою ви можете просувати або свій акаунт загалом, або окремий товар. Щоб отримати з таргета максимальну користь потрібно:

  • просувати один певний продукт, а не цілу категорію
  • використовувати якісні офери
  • працювати над поверненням відвідувачів, які відвідують ваш сайт
  • використовувати клієнтські бази для створення подібних аудиторій

3. Взаємодійте з лідерами думок

Так так, це ми про блогерів. Подібний спосіб впливу став популярним ще у 2016 році. І ось, через вже 4 роки не втрачає своєї актуальності. Ідея така: магазин знаходить блогера, який найкраще підходить під завдання кампанії. Наприклад, б’юті-блогери відмінно пропіарять нову туш для вій, а кулінарний блогер – формочки для випікання. Загалом, суть ви зрозуміли.

На відміну від інших варіантів реклами, розкрутка через інфлюенсерів дає не тільки широке охоплення. Вона буде корисна і:

  • збільшенням обізнаності ЦА про вас
  • утворенням нової аудиторії
  • збільшенням кількості фоловерів
  • розвінчанням негативних міфів про вас і вашу продукцію
  • зростанням продажів
  • збільшенням довіри

Але щоб отримати всі перераховані вище переваги, важливо вибрати правильного блогера. Як це зробити?

  • зберіть ті акаунти, на які підписана ваша цільова аудиторія. Або можна вибрати інфлюенсера за геолокацією.
  • обов’язково проаналізуйте популярні публікації. А потім зробіть свою рекламу в їхньому стилі.
  • знаходите нішевих блогерів, які популярні серед магазинів, схожих на вас. Також для такого пошуку існують спеціальні сервіси та додатки.

4. Не забувайте про залученість

Після того, як ви залучили користувачів на свою сторінку, важливо спілкуватися з ними і залучати до діалогу. Для цього потрібно проводити опитування, голосування, тести та інші варіанти інтерактиву. Цікавтеся їхнім життям. Пропонуємо запитати аудиторію:

  • про їхній вік і стать
  • про захоплення та хобі
  • про місце роботи або навчання
  • про сімейний стан і наявність дітей
  • про те, де він живе
  • про дохід
  • про моральні принципи та цінності

Як бачите, варіантів є маса. Їх можна ще придумувати і придумувати. До речі, можна попросити продовжити підписників якусь фразу або заголовок поста.

Також радимо поводитися з передплатниками як з хорошими друзями і ділитися з ними цінною інформацією. Думайте про комфорт користувачів і завжди працюйте над якістю товару, над їхнім пакуванням тощо.

Робота з клієнтами

Залучення клієнта – це всього лише 40-50% успішної угоди. Решта 50-60% займає спілкування з потенційним покупцем. І від того, наскільки ви будете переконливі та привітні залежить, чи купить користувач ваш товар.

Детальніше про роботу з коментарями

Запорука успішного інста магазину – хороша активність користувачів. А вона найчастіше визначається за кількістю лайків і коментарів. Розглянемо друге. Як налаштувати контакт між вами і підписником?

Для початку виділимо чотири золотих правила комунікації в Інстаграм. Радимо їх дотримуватися, якщо ви хочете зробити максимум продажів.

  1. Завжди відповідайте на коментарі.
  2. Не засмучуйтеся, якщо отримали негативний відгук. Постарайтеся поліпшити ситуацію, з’ясувавши, що саме не сподобалося покупцям. І виправити це, зрозуміло.
  3. Лайкайте і коментуйте публікації клієнтів з вашим товаром. Робіть репост собі в сторіс.
  4. Не приховуйте гнівні коментарі. Так ви покажете, що відкриті для будь-якої критики. Але тільки якщо на вас розлютилися справді у справі. Побачите безпідставні образи – сміливо видаляйте.

Але головне у взаємодії з коментарями – відповідати на них якомога швидше. І не пропускати жодного. Якщо сказати у відповідь нічого, можете просто лайкнути. У всіх випадках, реагуйте. Але як же встигати помічати кожен коментар?

Для цього існують спеціальні сервіси для автоматичного відстеження і роботи з коментарями. Наприклад, Instalex. Також можна переадресувати всі звернення в Телеграм за допомогою платформи Picaton.

До речі, радимо звернути увагу і на публікації ваших конкурентів. Як на них реагують підписники? Ви можете це відстежити через сервіси Чотам і Starcomment.

Перевірте, як відповідають подібні вам акаунти. І постарайтеся працювати краще за них.

Про швидкість обробки замовлень

Інстаграм – це та платформа, на якій існує безліч одноманітних магазинів. І якщо ви займатиметеся замовленням занадто довго, ви ризикуєте втратити клієнта.

Величезна помилка більшості інста-шопів-початківців у тому, що вони вважають, що користувач чекатиме на їхню відповідь. Вони прирівнюють онлайн бізнес зі звичайним магазином. Але в оффлайн магазинах ймовірність того, що людина піде до конкурентів, набагато нижча, ніж в Інстаграмі. Тому що покупки через інтернет забирають менше енергії. Потенційному покупцеві нічого не варто перейти на схожу сторінку і придбати річ там. Тим більше, якщо конкуренти відповідають йому швидше, ніж ви.

Багато досліджень показують, що оптимальний час відповіді на повідомлення клієнта – до 15 хвилин. Якщо ви відповісте через 30-45 хвилин, а то й через кілька годин, імовірність угоди знизиться щонайменше вдвічі. Це пояснюється тим, що людина схильна до імпульсивних покупок. Тому потрібно виходити з користувачем на зв’язок якомога швидше, поки він не втратив свій інтерес.

Отже, щоб отримати максимум замовлень, запити потрібно обробляти протягом 15 хвилин. Далі шанси на успішне замовлення знижуються.

Як бути, якщо клієнт у листуванні «морозиться»?

Уявіть. Вам написав потенційний покупець, ви відповіли йому протягом 15 хвилин. І тут, після вашого повідомлення він затих. Або написав, що подумає, або взагалі нічого не відповів.

Багато підприємців на цьому етапі «забивають» на клієнта і йдуть далі відповідати на запити. Але ж можна їх «дотиснути» й отримати більше замовлень. Для цього ми радимо тиснути на емоцію. Наприклад, якщо користувач написав вам «Я подумаю», можете відповісти йому подібним чином:

«Ми помітили, що клієнтам, які пишуть «я подумаю», щось у нашому товарі не сподобалося. Скажіть будь ласка, що саме вас не влаштувало?»

Спробуйте застосувати цей спосіб на своєму інтернет-магазині. Ви побачите, наскільки кількість замовлень зросте.

Ну а як бути з тими, хто «увімкнув ігнор»? У цьому випадку теж потрібно тиснути на емоцію. Наприклад, можете написати про те, що ви думаєте, заснути ніяк не можете, бо хочете зрозуміти, чим покупця не влаштував товар. Що його зупиняє? Робіть скрипт у такому форматі й сміливо використовуйте.

Зрозуміло, подібних варіантів опрацювання заперечень сотні, а може навіть і тисячі. Тому, не обмежуйтеся звичайним ігноруванням таких листувань, «дотискайте»!

Робимо допродажі

Допродажі – чудовий спосіб підвищити прибуток бізнесу. Він полягає в тому, щоб запропонувати придбати якийсь додатковий товар до основного чека. Ця річ може пропонуватися як за звичайною ціною, так і за унікальною. Прийом Upsell відомий усім давно, але як же адаптувати його для Інстаграм?

Головне, щоб додаткові продажі були справді цінними та поважними для клієнта. Адже він теж усе розуміє. Тому не можна робити нечесні та нахабні пропозиції.

Допродажі слід робити ненав’язливо. Також дуже важливо вибрати правильний час для них. Ось тригери, які будуть особливо корисні:

  1. Запропонувати що-небудь відразу після того, як користувач отримав певну цінність від вас.
  1. Відразу після рішення клієнта про покупку.
  1. Після певних етапів. Наприклад:
  • зробив деяку кількість замовлень
  • купив на Х суму
  • є вашим клієнтом протягом будь-якого терміну

Для того, щоб підвищити прибуток за допомогою додаткових продажів, достатньо запам’ятати два простих правила:

  1. Переконайтеся в тому, що ваші клієнти залишилися задоволені покупкою у вас. Якщо користувач засмучений або розсерджений, радимо утриматися від пропозиції придбати щось додатково.
  2. Коли ви пропонуєте зробити додаткову покупку, зробіть акцент на тому, що виграє від цього клієнт. До речі, таким чином, у фоловера не складеться враження, що ви на нього «тиснете».

Запорука вдалих допродажів – правильний підхід і момент, коли ви робите ту саму пропозицію.

Окремо про директ

Уявіть: ви вже досить добре розкрутили свій профіль. У директ уже пишуть перші покупці. Як же правильно спонукати людину до покупки?

Як продати через директ?

Тут безсумнівно потрібен дар переконання. Але ми все ж представимо вам кілька способів, як продати через директ.

1. Посилання на лендінг

Чому б не представити потенційному клієнту свою landing page? Адже ви там напевно вже розмістили презентацію про себе, детально розповіли про свої переваги. Тож сміливо скидайте в директ адресу сторінки. Так користувач детально ознайомиться з товарами.

2. Скрипт продажів

Скрипти досить популярні в листуваннях інста магазинів. Хороший скрипт складається з привітання, виявлення проблеми або потреби, унікальної торговельної пропозиції, опрацювання заперечень і укладення угоди.

3. Перенаправлення на форму замовлення

Така форма може спрямовувати на створення онлайн-заявки або запиту на дзвінок. Цей спосіб не вимагає особливих навичок і повноцінної лендінг-сторінки.

4. Посилання на оплату онлайн

Після того, як ви обговорите з клієнтом товар, який його цікавить, сміливо скидайте посилання на оплату. Це може бути платформа на кшталт Приват24. Або, якщо у вас є сайт, можете скинути йому посилання на сторінку проведення оплати з вашого сайту.

Робимо розсилку

Уже обзавелися постійними покупцями? Тоді саме час розіслати їм інформацію про вашу нову акцію. Зараз розповімо, що це таке і з чим його їдять.

Взагалі існує два види розсилок: ручна й автоматична. Ручна являє собою звичайне надсилання повідомлень, яке повторюється багато разів. Просто скопіював повідомлення, вставив, відправив. І так у кожен діалог. Такий варіант розсилки безкоштовний і не вимагає введення ваших особистих даних на сторонні ресурси. Але, на жаль, такий спосіб забирає багато часу. Особливо якщо вам потрібно розіслати текст сотням, а то й тисячам користувачів. До речі, за активну розсилку можна ще й у бан потрапити. Тож ручний спосіб підійде тільки на початкових етапах, коли покупців ще не дуже багато.

Автоматична розсилка робиться за допомогою спеціальних інтернет-сервісів. У такому разі розсилка не забирає багато часу і не потребує частого контролю. Шанси потрапити в бан мінімальні, адже зазвичай подібні сервіси контролюють ліміт повідомлень. Ну й охоплення від цього способу більше. Відмінно підійде для великої кількості розсилок. Щоправда, коштувати автоматичне поширення повідомлень може дорого. Також обов’язково налаштувати всі параметри дуже уважно, бо припуститися помилки дуже легко.

Як бачите, обидва види розсилок мають свої переваги і недоліки. Тож обирайте самі.

Як підвищити активність?

Велика кількість підписників – це, звісно, круто. Але це число не має сенсу, якщо підписники неактивні. Що робити, якщо вони не залишають лайків і коментарів під вашими публікаціями? Читайте далі.

  • Влаштуйте конкурс, розіграш або гівевей із класними призами

Хто не любить отримати якусь круту річ або грошову винагороду безкоштовно? То чому б не розіграти презент серед своїх дорогих підписників? Зазвичай у подібних конкурсах учасники переходять у коментарі та відзначають своїх друзів. Або роблять репост вашої публікації в сторіс тощо. Сенс ви зрозуміли. І потім серед конкурсантів розігрують приз. Цей спосіб дійсно працює і допомагає «розворушити» аудиторію.

  • Проводьте інтерактиви в сторіс

Подібний спосіб називається гейміфікацією. Це залучення глядача ваших сторіс у просту гру. Наприклад, «відгадай загадку» і «знайди відмінності».

  • Обіцянка бонусів за лайки та репости

У такий спосіб можна залучити багато нових підписників і потенційних покупців. Адже хто відмовиться від п’ятивідсоткової знижки від вашого магазину всього лише за звичайний лайк або репост?

  • Відповідайте на коментарі до постів, взаємодійте з підписниками

Дуже важливо виявляти щирий інтерес до життя аудиторії, спілкуватися з нею. Тоді їм буде цікаве і життя вашого магазину.

  • Робіть аукціони у форматі СТОП

Як це працює? Під спеціальним постом підписники змагаються між собою, хто дасть більше грошей за ваш товар. У результаті перемагає той, чию ставку не будуть перебивати. Або ви можете в будь-який момент написати СТОП. І на кому зупиняться торги, той і забирає лот.

  • Проводьте квести

Ідей для квестів існує купа. Наприклад, знайти пост на вашій сторінці на певну тематику або з певним фото. В якості винагороди можете представити товар з вашого магазину, сертифікат або знижку. Загалом, дайте волю креативу.

  • Поділіться статистикою і цифрами

Розкажіть, скільки вже замовлень ви виконали. Або скільки у вас задоволених покупців. Вигадати можна мільйони ідей. Головне, що алгоритм ви зрозуміли.

Вчіться у найкращих: приклади вдалих інтернет-магазинів в Інстаграм

Радимо вам звернути увагу на акаунти, які завдяки Інстаграму підняли рівень продажів мало не до небес! Вони розкрутили себе з нуля і тепер радують своїх покупців карколомними новинками.

  • @ruslanbaginskiy_hats

Акаунт цього дизайнера вирізняється особливою лаконічністю та небагатослівністю. Адже фотографії не мають об’ємних підписів. І справді, навіщо щось говорити, якщо за вас це скажуть аксесуари на знаменитих селебріті. Досить просто викласти фото Мадонни або Белли Хадід у фірмовому капелюсі.

  • @yumster.ua

Ця сторінка продає одяг для підлітків. Саме тому її творці роблять такий дизайн профілю, який сподобається потенційним покупцям. Яскраві та динамічні публікації – ось, що зачепить підлітків!

  • @ohmylook

Багато українських маркетологів вважають цей акаунт еталоном інста магазинів. Стильні фото, легкий для сприйняття текст і карколомне оформлення. Oh My Look займається орендою та продажем суконь. А завдяки такій сторінці справи в них йдуть чудово.

  • @intertop.ua

Цей магазин одним із перших отримав доступ до каталогу товарів своєї сторінки. Досить просто натиснути на вподобаний товар – і ціна сама висвітиться. Також профіль вирізняється неповторним візуалом.

  • @blushhh.ua

Шоурумів в Інстаграм зараз хоч греблю гати. Але цей особливий. Сторінка робить ставку на сторіс. Власники акаунта створили своє шоу просто на сторінці. Там розповідають про новинки та тренди.

Як вичавити зі своєї сторінки максимум? Кілька фішок

Наостанок ми хочемо представити вашій увазі сім лайфхаків, які допоможуть вам у веденні та просуванні вашого магазину.

  • Інтегруйте сторінки Інстаграм і Фейсбук

Радимо налаштувати автоматичну інтеграцію постів з Інстаграма у Фейсбук. Так ваші публікації набиратимуть більше лайків і репостів. Вони називаються крос-пости.

  • Розкажіть про своїх співробітників

Покажіть підписникам, хто стоїть за створенням магазину. Відкрийте завісу таємниць вашого виробництва. Загалом, представте фоловерам закулісся. Так ви завоюєте довіру і повагу серед аудиторії.

  • Знімайте відео

Періодично постіть короткі відеоролики в профіль. Контент стане більш різноманітним. Запишіть на відео презентацію вашого продукту або зробіть міні-інтерв’ю. Варіантів безліч. А головне – підписники це оцінять.

  • Розкажіть про історію створення вашого інтернет-магазину

Хто засновник і як ідея створити власний бізнес прийшла йому в голову? З чого все починалося? Познайомте аудиторію з вашою історією. Розкажіть, з якими перепонами вам довелося зіткнутися. Таким чином ви створите затишну атмосферу у своєму блозі.

  • Додайте гумору

Якісні жарти – ось, що оцінить кожен користувач. Запишіть кумедне відео, де ваш директор розповідає про що-небудь із гумором. Також можна пожартувати на якусь актуальну тему. Загалом, дайте волю своїй фантазії. Тільки не перегинайте палицю:)

  • Проведіть фотоконкурс

Чому б не запропонувати підписникам зробити фото з товаром, придбаним у вашому магазині? Переможець – той, у кого буде найбільше лайків або коментарів. Критерій вибору може бути різним.

  • Постійно викладайте пости

Намагайтеся публікувати контент регулярно. Неважливо, скільки у вас передплатників і яке число лайків і коментарів набирає кожен пост. Не закидайте акаунт, не позбавляйте його життя. Виберіть дні, в які вам найзручніше робити публікації та їхню частоту.

Також окремо хочемо виділити крутий прийом для підвищення продажів. Покажемо його на прикладі. Припустимо, що ви ведете свій бізнес-акаунт уже рік. І щодня вам пишуть по вісім-десять осіб. Таким чином, у вас накопичилося вже близько трьох тисяч листувань. А головне – вони писали вам самі. А тепер уявіть, три тисячі користувачів! Які дійсно зацікавлені у вашому товарі. Тому сміливо вигадуйте якусь акцію і розсилайте їм повідомлення про неї. До речі, можете приурочити її до найближчого свята, а можете зробити звичайний розпродаж. На ваш смак.

Ви здивуєтеся, скільки замовлень ви отримаєте за короткий термін. Між іншим, абсолютно безкоштовно.

Не стійте на місці, постійно вдосконалюйте свій профіль, адже немає межі ідеалу. Використовуйте всі нововведення Інстаграму. Розвивайте свої навички ведення сторінки – тоді буде вам щастя і море замовлень!

Не впевнені, що впораєтеся? Обирайте SMM-підрядника!

Якщо ви хочете, щоб ваш інтернет-магазин «вистрілив» одразу, зверніться до професіонала. Не потрібно експериментувати і випробовувати долю.

Як же вибрати того підрядника, який виведе ваш акаунт на новий рівень? Якщо він дійсно «сенсей» SMM, він повинен:

  • знати всі функціональні можливості Інстаграм. Також радимо уточнити, чи займався він написанням статей на цю тему. Адже це величезний плюс.
  • вміти взаємодіяти з аудиторією, проводити різні конкурси. Також працювати з негативом і чорним піаром.
  • вміти складати графік реклами та контролювати її публікацію. Відстежувати ефективність кампаній.
  • бути знайомим і вміти користуватися системами аналітики. Щоб стежити за ефективністю реклами.
  • розбиратися в способах просування в Інстаграм.
  • вміти працювати з таргетованою рекламою. Знати, як влаштований кабінет для таргета і шопінг-тегів у Facebook.

Ви напевно зараз читаєте це, схопившись за голову. Адже де взяти людину, яка відповідатиме всім перерахованим вище критеріям і при цьому не «заломить ціну», як за квартиру в центрі Нью-Йорка?

Не переживайте. Ми вас у глибини SMM затягнули, ми вас звідси й витягнемо. Адже готові порадити чудових професіоналів. Будьте впевнені, вони вас не підведуть і викладуться на всі 100%. Йдеться про команду WeLoveSMM. Таке відчуття, що ці хлопці готові писати пости днями і ночами, настільки вони закохані в SMM.

Якщо ви хочете створити дійсно популярний магазин в Інстаграм – зверніться в WeLoveSMM. Обіцяємо, залишитеся задоволені. Ще дякувати будете!

Сподіваємося, що у вас вийде відкрити успішний бізнес в Instagram. Адже головне в цій справі – прагнення, бажання розвиватися і, зрозуміло, хороший SMM-підрядник. Хоча б на перших порах. Ну а ми, зі свого боку, хочемо побажати вам удачі та великої кількості покупців!

Замовити дзвінок

Замовте зворотний дзвінок.

    Натискаючи на кнопку, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Умовами використання